האם אני חייב רואה חשבון?
- ערן יהלום רואה חשבון
- 16 בנוב׳ 2020
- זמן קריאה 2 דקות
לנהל את העסק לבד? (האם אני באמת צריך רואה חשבון?)
עוסקים רבים מנהלים את הנהלת החשבונות של העסק שלהם בצורה עצמאית, כלומר ללא הסתייעות באיש מקצוע. יצויין כי כל עוד לא מדובר בחברה בע"מ, אין חובה בהעזרות ברואה חשבון. כל עוד העוסק עומד בהוראות ניהול ספרים של רשות המיסים, אין הוא חייב להיעזר בסיוע חיצוני. הוראות ניהול ספרים כוללות, בין היתר: רישום בספרים, הוראות לשמירת אסמכתאות, רישום חשבונית וקבלה, עריכת דוחות תקופתיים, דיווחים לרשויות המס ועוד.
טעות נפוצה היא הזנחה של ההוראות. לדוגמה: עסקים קטנים נוטים לבצע רישום של תוצאות העסק אחת לשנה, וזאת בקובץ אקסל. זאת למרות שהוראות ניהול ספרים דורשות רישום בספר כרוך או תוכנה להנהלת חשבונות ובתדירות גבוהה בהרבה.
לעיתים מדובר בעסק צדדי ואינו רווחי, אשר עלות שכר הטרחה לאיש מקצוע עולה על התועלת. יחד עם זאת, על כל עוסק לדעת מה היתרונות בהעסקת רואה חשבון ומדוע, לפעמים, התועלת עולה בהרבה על העלות.
חיסכון במס – רואה חשבון מעניק ייעוץ שוטף לעוסק דוגמת הכללת הוצאות מוכרות, ייעוץ בדבר הפרשה לקרן השתלמות או קרן פנסיה לצורך קבלת זיכוי במס ועוד.
עמידה בהוראות החוק – הסתייעות ברואה חשבון אשר בקיא ברזי החוק תמנע אי סדרים בעסק ודיווחים במועד.
ארכות ואיחורים – רואה חשבון אשר מהווה מייצג של העוסק כלפי רשות המיסים זכאי לארכות מסוימות להגשת דוחות. כך שהסיכון באיחורים וסנקציות כלכליות פוחת.
זמן עבודה – משרד רואה חשבון כולל בדרך כלל את סך השירותים הנדרשים: הנהלת חשבונות, חשבות שכר, דיווח לרשויות ועוד. הסתייעות ברואה חשבון מעניקה לעוסק "ראש שקט" ומפנה לו זמן נדרש לליבת העסק. כך העוסק מנצל את זמנו בהתפתחות העסקית ולא בבירוקרטיה.
הסדרת תשלומים – כל עסק מחוייב בתשלומי מקדמות לרשויות השונות. פעמים רבות בתום השנה העוסק נדרש להשלמות הפרשים למינהם כיון ששילם "יותר מידי" או "פחות מידי" במהלך השנה. רואה חשבון מחשב באופן שוטף את דרישות המס ויודע לכוונן את המקדמות כך שיהיו מדויקות עד כמה שניתן.
ייעוץ כלכלי – רואה חשבון הינו בעל ניסיון במכלול של עסקים ויכול לסייע לעוסק בייעוץ ופיתוח עסקי מעבר לניהול החשבונאי והמיסויי של העסק. רואה החשבון יכול להמליץ על משא ומתן בנטילת הלוואות, גבייה, שיווק וכו'.
כל בעל עסק חייב להכיר את החובות והזכויות שחלות עליו. במידה ובחר שלא להיעזר באיש מקצוע, עליו להשיג את הידע הנדרש לצורך ניהול תקין. קיים מידע רב ברשת האינטרנט, בלשכות המס השונות ואף בייעוץ מזדמן עם אנשי מקצוע (לעיתים ייעוץ זה ניתן אף ללא תשלום).
יש להתייחס לכל דרישה של רשות המיסים, לשמור על סדר וארגון בספרי העסק ולגבות אסמכתאות חשובות.

Comments